Představovala jsem si, že v Hradci navštívím Muzeum, projdu si Velké náměstí, galerii moderního umění, vylezu na Bílou věž, mrknu na soutok Labe s Orlicí… Nic z toho neproběhlo, bylo horko přes 30 stupňů a já byla ráda, že vůbec existuji. Od auta jsem došla k nejbližší kavárně a tam jsem si objednala výbornou šlehačkovou roládu a nic víc jsem nepotřebovala 🙂 Snad příště lépe zdokumentuji. Jinak Hradec miluji a všem doporučuji… Na Masarykově náměstí je moc hezký obchod s bílými doplňky. Vyhlédla jsem si tam bílo-černý tác…
foto: Vintagelover
No Moni, Hradec je mé rodné město! V tom obchůdku jsem ještě nebyla, jsem ostuda, ale naproti to miluju!:-) Takovou roládku můžu a ta Audrey, to jsi Ty?:-) Hezký víkend
Šárko, to je náhoda, mé také 🙂 Na roládu si určitě ještě někdy zajdu, byla výborná! Obchůdek doporučuji… Hezký víkend
Před více než dvaceti lety mi tuhle šlehačkovou roládu upekla k narozeninám jedna milá maminčina kamarádka a byl to sen. Vzala jsem si od ní recept a tím to skončilo. Byla jsem moc mladá a na něco takového si netroufla. To ovšem platilo jen do tohoto příspěvku, Moni. Dnes jsem recept oprášila a za chvíli si moji kluci pošušňávali… Děkujeme 🙂
No teda Nightflower , já chci taky… 🙂 Roládu jsem nikdy nezkoušela, přijde mi dost složitá. Mohla bych poprosit o recept? Prosím, prosím… Hezký víkend!
Právě že složitá vůbec není! Jen je třeba postupovat něžně, což je pak na výsledku také vidět, že? 🙂 Recept od Milušky tedy říká, že ušleháme 8-9 bílků do tuhé pěny, do které opatrně vmícháme 12 dkg cukru (doporučuje ho předtím přesít – já to pro jistotu udělala) smíchaného s 3 pol. lžícemi kakaa a pomalu vléváme a mícháme 6 žloutků, které jsme si předtím vidličkou rozšlehali. Řídké těsto vlijeme na plech pokrytý pečícím papírem (před těmi 20 lety tady nic takového nebylo, takže Miluška radí alobal a tak mě napadá, že možná by mohl být lepší než papír, který jsem použila já, ale pak jsem trošku „odšprtávala“ přichycené těsto). Péct 15 minut na 160° horkým vzduchem. Po vychladnutí, ale ještě za tepla, pocukrovat a opatrně oddělit kraje nožem. Ušlehat šlehačku (já do ní přidala 2 rozmačkané měkké banány), potřít plát a pomocí papíru stočit (stačí zlehka, není potřeba tlačit, neb těsto je měkoulinké a vláčné). Miluška radí po upečení dát těsto na 3 hodiny do igelitového sáčku, ale kdo by čekal :-). Voilà!
♥ DĚKUJI!!! Zítra vyzkouším, už se na ni moc těším!
…jo a ty bílé hortenzie bych nutně potřebovala 🙂
Bílé hortenzie bych taky nutně potřebovala, letos mi poprvé kvetou latnaté… Mám z nich velkou radost 🙂
Moniko, tak Hradec mě moc potěšil, jsem zdejší patriot 😉 Všimla jsem si již dříve, že zde byl tip na návštěvu Kanovnických teras, doporučuji je projít i dále, jsou již zrekonstruované celé jižní terasy s fontánami, pergolou s vistárií, růžemi, levandulí..takový kousek jihu u nás na východě 😉
Hezké léto, Dana
Dano, tak Vy jste z Hradce? Chystám se tam ještě v srpnu, tak se určitě půjdu podívat Kanovnické terasy. Díky za tip. Hezké dny!
Jj, jsem z Hradce 😉 Terasy určitě doporučuji, vstup je do nich trochu uschován – uprostřed Bono Publico, nebo z druhé strany Gočárovým schodištěm. A na kávu pak můžete hned do dvora v Novém Adalbertinu 🙂 Hezký víkend, Moniko